Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Λίγα λόγια για τη Μαντινάδα της Κρήτης

Οι μαντινάδες αποτελούν λαϊκή ποίηση και δημιουργούνται από την περίπλεξη λέξεων με στόχο να μεταβιβάσουν σκέψεις, συναισθήματα


Η μαντινάδα είναι ο τρόπος έκφρασης μέσω ενός δίστιχου δεκαπεντασύλλαβου που μπορεί και να χωριστεί σε τέσσερα ημίστιχα. Σαν δίστιχο ομοιοκαταληκτεί, όμως σαν ημίστοιχα, το πρώτο με το τρίτο ημίστιχο δεν είναι απαραίτητο να ομοιοκαταληκτούν.

Οι μαντινάδες αποτελούν λαϊκή ποίηση και δημιουργούνται από την περίπλεξη λέξεων με στόχο να μεταβιβάσουν σκέψεις, συναισθήματα αλλά και εικόνες του Μαντιναδολόγου καθώς επίσης να ευαισθητοποιήσουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται ως προς ένα συγκεκριμένο θέμα.

Η μαντινάδα μεταβιβάζεται γραπτά, προφορικά ή τραγουδιστά. Μπορεί να αποτελείται από ένα δίστιχο ή και από περισσότερα. Το θέμα μπορεί να αφορά οτιδήποτε μπορεί να απασχολεί το λαό.

Μαντιναδολόγος είναι εκείνος ο οποίος σκαρώνει την μαντινάδα και προέρχεται συνήθως μέσα από τον απλό λαό. Μπορεί να έχει οποιοδήποτε μορφωτικό ή κοινωνικό υπόβαθρο.

Ιδιαίτερα ξακουστή είναι η μαντινάδα της Κρήτης η οποία είναι βασικό εργαλείο για τους παραδοσιακούς Κρητικούς μουσικούς. Στα παραδοσιακά κρητικά τραγούδια χρησιμοποιούνται οι μαντινάδες ως στίχοι με την συνοδεία κυρίως της λύρας, του λαούτου αλλά και άλλων παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Εκτός όμως από τους μουσικούς, η μαντινάδα στην Κρήτη χρησιμοποιείται απ΄ όλες τις ηλικίες και από τα δυο φύλα, σε περιπτώσεις χαράς, λύπης, σε γλέντια, σε συζητήσεις, πράγμα το οποίο κατά πολλούς την κάνει να είναι δημιούργημα της Κρήτης αν και συναντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Αμαλία Μανουσάκη

Η μαντινάδα για εμένα είναι ένας τρόπος έκφρασης πιο προσιτός, πιο μουσικός και πιο αγαπητός από τον συνηθισμένο.
Με τις μαντινάδες γίνεται μεταφορά της αισθητικής πάνω στις λέξεις. Λέξεις διαλεχτές και πλεγμένες με τέτοιο τρόπο που φαντάζουν όμορφες ακόμα κι αν εκφράζουν τα πιο επίπονα συναισθήματα. Λέξεις που ζευγαρώνουν μέσα στον δεκαπεντασύλλαβο και γεννούν το νόημα των μαντινάδων.
Η μαντινάδα δίνει μια άλλη διάσταση στα συναισθήματα μου. Κάνει τη χαρά πιο μεγάλη, την αγάπη πιο δυνατή, τον πόνο πιο ανώδυνο, τον καημό πιο υποφερτό, την έκφραση πιο εύκολη, κατανοητή αλλά και διασκεδαστική.